HRANILNE SNOVI

:: Maščobe :: Beljakovine :: Ogljikovi hidrati :: Vlaknine :: Vitamini :: Minerali :: << Prebava hrane v prebavilih <<

Maščobe
Maščobe dajejo energijo in so sestavni del telesnih celic. Delimo jih v dve glavni vrsti: nasičene in nenasičene. Med nasičene maščobe uvrščamo živalske maščobe, npr. neposneto mleko, maslo, sir, svinjina, govedina,ovčetina in jajca.
Med nenasičene maščobe pa sodi večina maščob v ribah, perutnini ter v sojinem, sončničnem in koruznem olju.
Za pravilno prehrano je potrebno čim manj maščob, pa vendar so življenjsko potrebne.

:: Začetek ::

Beljakovine
Telo nenehno potrebuje beljakovine za rast pa tudi za popravljanje in nadomeščanje celic. Glavni vir beljakovin v hrani so meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, žita in stročnice.

:: Začetek ::

Ogljikovi hidrati
So za telo vir energije in so potrebni za presnovo. Poznamo dve glavni vrsti ogljikovih hidratov: škrob in sladkorje. Škrob najdemo v velikih količinah v takih živilih, kot so moka, žita, testenine, kruh in stročnice. Sladkorji pa so v velikih količinah v sadju in nekaterih zelenjavah ter npr. v marmeladi, tortah in sladkih pijačah.

:: Začetek ::

Vlaknine
Vlaknine so za telo neprebavljiva snov, ki jo najdemo v rastlinah. Čeprav ne dajejo telesu nobenih hranilnih snovi, so zelo pomembne za zdravo delovanje prebavil. Živila, ki vsebujejo posebej veliko vlaknin so: grahamov kruh, žita , stročnice, suho sadje in lešniki. Tudi vse vrste sadja in zelenjave vsebujejo vlaknine.

:: Začetek ::

Vitamini
Vitamini pripomorejo k temu, da vse telesne celice in organi pravilno delujejo. Zelo dober vir vitaminov sta sveže sadje in zelenjava.

:: Začetek ::

Minerali
Telo potrebuje mnoge minerale, kot so kalcij, natrij, kalij, železo, cink in jod, za pravilno delovanje organov, kosti in mišic. V uravnoteženi prehrani so ponavadi vsi potrebni minerali.

:: Začetek ::