Sveta trojica

             Izgon iz raja

O umetniku in njegovem delu

Massacio je z arhitektom Filip pom Brunelleschijem in kiparjem Donatellom je začetnik renesanse. Rodila se je 21.12 1401 v Arezzu v Toskani.
Med prvimi je slikal anatomsko prepričljive podobe golega človeškega telesa. Uporabljal je svetlobo, sence in matematično srednjo perspektivo naturalističnega načina upodabljanja. Vrhunec njegovega ustvarjanja so freske s prizori iz Geneze in Petrove zgodbe v kapeli Brancaccijev v cerkvi Karmelitske Matere Božje v Firencah. Leta 1425 je Masolino po naročilu trgovca s svilo Brancaccija začel s poslikavo in k sodelovanju povabil Masaccia. Ta je naslikal freske Sv. Peter krščuje, Peter in Janez delita miloščino, Davčni novčič, Izgon iz raja, Peter ozdravlja pohabljenca in Katedra.
Izgon iz raja sodi poleg Adama in Eve z gentskega oltarja bratov van Eyckov med prve realistične akte 15.stol. še nikoli prej ni bil prvi par tako presunljivo upodobljen. Masaccio se je potrudil, da je delovanje človeških teles slikal čim bolj naravno in jih natančno karakteriziral. Z novimi oblikami izražanja ni zaznamoval le začetkov nove umetniške in duhovne dobe, temveč so vidne tudi še v Michelangelovih delih.

Začetna stran