ZDRAVA PREHRANA
STRUPI
VEGETARIJANSTVO
HUJŠANJE
BOLEZNI

Če odstranimo z naše mize meso, jajca in ribe, še ne pomeni, da začnemo s skromno dieto, brez hranilnih vrednosti in različnosti. Nasprotno, vegetarijanska hrana je lahko polnovredna in zelo pestra in tudi lepa na pogled, prinaša pa tudi zdravje, fizično, psihično, umsko in duhovno. Beseda vegetarijanstvo je bila sestavljena leta 1842 iz vegetarijanskega društva, ki izhaja iz latinske besede »vegetus«, ki pomeni zdrav ali naraven. Z drugimi besedami; ljudje se obračajo k naravnemu, zdravemu in najboljšemi načinu prehranjevanja. Že antični grški atleti, kot veliko današnjih, so sledili vegetarijanstvu, ker so dobro poznali njegove kvalitete in prednosti, danes pa se večina strokovnjakov na tem področju strinja, da je vegetarijanstvo koristno. V tem poglavju bomo spoznali, zakaj je vegetarijanska prehrana zdrava, in tudi, v kakšnih primerih se raje ne odločamo za njo.

KAKO GA DELIMO?

Vegetarijanstvo je širok pojem, saj vegetarijance ločimo glede na izbor hrane, življenjski slog in svetovne nazore, vzroki zanj pa so lahko etični, zdravstveni, ekonomski, verski ali filozofski.

Ti dve obliki vegetarijanstva sta najpogostejši, nekoliko redkejše pa so naslednje, strožje oblike, ki so primerne za bolnike s kroničnimi ali rgugačnimi boleznimi. Poleg hrane, morajo ljudje uživati tablete in zdravila, da nadomestijo nujno potrebne snovi, ki jih s takšno prehrano ne prejmejo.