ZDRAVA PREHRANA
STRUPI
VEGETARIJANSTVO
HUJŠANJE
BOLEZNI

PREDNOSTI IN SLABOSTI

Najprej se vprašajmo, zakaj človek sploh je toliko mesa in mleka ter mlečnih izdelkov. Imajo beljakovine, vendar jih imajo tudi vsi mlečni izdelki, stročnice in zelenjava. Poleg tega beljakovin tako ali tako preveč pojemo, predvsem živalskih, kar povzroča mnoge bolezni, debelost in alergije. Poleg beljakovin imajo meso in mlečni izdelki veliko maščob, vendar niso enake kot pri ostali hrani in so za človeka veliko bolj škodljive. Živalske maščobe so večinoma nasičene. Zaradi zgradbe je vezi nasičenih maščob težje razdreti in so za človeka veliko težje prebavljive. Ker se ne prebavijo, se nalagajo na tkiva in s tem upočasnijo delovanje telesnih organov, lahko pripeljejo tudi do resnih bolezni in smrti. Na oglasih pogosto zasledimo pozivanje take prehrane zaradi visoke vsebnosti kalcija, železa in drugih mineralov. To je sicer res, zato je mleko do neke mere za otroke, ki še rastejo kar primerno, vendar jih na drugi strani vsebuje prav tako vsa zelenjava in druga beljakovinska rastlinska hrana. Zadnje raziskave poročajo, da je za absorbiranje mineralov veliko bolj primerna zelenjava, ker je zaradi primernejše kemijske sestave lažje prebavljiva in posledično iz nje lahko kri absorbira več hranljivih snovi, kakor iz hrane živalskega izvora, ki je težje prebavljiva.

Stvar, zaradi katere bi meso lahko prišteli kot zdravo prehrano, pa so aminokisline. Aminokislina je vsaka kislina, ki vsebije aminsko (NH2) in krboksilno (COOH) funkcionalno skupino in obe sta vezani na ogljikov atom, torej jo osnovno sestavljajo kisik, vodik in dušik. Človeško telo potrebuje za normalno funkcioniranje dvanajst različnih aminokislin, katere vsebuje kakršna koli vrsta mesa, vse. Je tudi edina hrana, ki jih vsebuje vseh dvanajst. Zato je strogo vegetarijanstvo včasih naporno, ker moramo iskati hrano, ki vsebuje te aminokisline in jo kombinirati, tako da (ne nujno vsak dan) zaužijemo vse. Za ljudi, ki se nimajo časa ukvarjati s pripravo hrane in sploh s svojim telesom, pa bi radi zdravo živeli, ta dieta ni dobra. Idealno v tem primeru, je delno vegetarijanstvo, ki vsebuje poleg rastlinske hrane še ribe, ki pa so od vsega mesa najmanj mastne in tudi najlažje prebavljive.

Torej, če se v življenju znamo dobro organizirati, imajo voljo in nas vleče želja po zdravi prehrani, je vegetarijastvo sigurno njen začetek. Primerno je za vse starosti, razen za najzgodnejše otroštvo, ko se še intenzivno razvijajo kosti, pa tudi za športnike, tako kot za povprečne ljudi. Verjetno ni naključje, da je polovica znanih osebnosti vegetarijancev. Vendar, pa vegetarijanstvo ni vedno zrava prehrana. Najpogostejša napaka pri vegetarijanstvu je, da se ljudje odpovejo mesu in v veliki meri mlečnim izdelkom, ohranijo pa vse ostalo in kar je še slabše, to hrano nadomestijo z umetno hrano iz soje, velikokrat presoljeno ali presladkano. Tak primer so na primer sojini pudingi, ki so sicer bolj zdravi od navadnih, a to še vedno ne pomeni, da so zdravi. Podobno je z vsemi slaščicami in drugimi živili, ki se jim je priporočljivo izogibati, čeprav so narejene iz biološko pridelanih sestavin in soje ali drugih nadomestkov.