ZDRAVA PREHRANA
STRUPI
VEGETARIJANSTVO
HUJŠANJE
BOLEZNI

VITAMIN C

Vitamin C je vodotopna kislina. Ker se ljudje od večine sesalcev ter rastlin ločimo po tem, da vitamina C ne tvori naš organizem, ga moramo v telo vnašati s hrano. Največ vitamina C vsebujeta sveže sadje in zelenjava. Vitamin C je tudi eden najpomembenjših antioksidantov, ki preprečuje škodljive učinke produktov, ki nastajajo pri presnovi hrane. Sodeluje tudi pri sintezi kolagena, ki je osnovna beljakovina vezivnega tkiva. Kolagen je zelo pomemben pri zdravljenju zlomov, zvinov, celjenju ran in zdravljenju tkiv. Pomaga vzdrževati imunski sistem in obvarovati telo pred virusi, bakterijami in glivičnimi okužbami. Deluje tako, da aktivira bele krvničke, ki pomagajo pri obrambi pred infekcijami. Priporočena količina vitamina C na dan je 75mg za ženske, ter 90mg za moške. Več vitamina C potrebujejo nosečnice, kadilci ter aktivni ljudje. Seveda pa ni težava, če ljudje zaužijemo več kot priporočeno količino, saj je vitamin C topen v vodi, ter se iz telesa izloči z urinom. Vitamin C je v različnih vrstah sadja in zelenjave prisoten v zelo različnih količinah. Spodnji tabeli prikazujeta, koliko miligramov vitamina C, vsebuje 100 g določenega sadja in zelenjav.

ZELENJAVA

VITAMIN C (mg/100g živila)

peteršilj 200-300
rdeča paprika 150-200
brokoli 80-90
cvetača 50-70
špinača 35-40
paradižnik 10-20
krompir 14-20

SADJE

VITAMIN C (mg/100g živila)

šipek 250-800
črni ribez 150-200
kivi 80-90
jagode 40-70
limone 40-50
pomaranče 30-50
češnje 15-30
jabolko 3-30

POSKUSA

Dokazovanje vitamina C

Za prvi poskus, s katerim sva ugotavljali sestavo vitamina C, sva potrebovali plinski gorinik, epruveto in limonin sok. Limonin sok sva nakapali v suho epruveto. Epruveto sva prijeli s kleščami, ter začeli segrevati nad gorilnikom. Čez nekaj časa so notranjo stran epruvete prekrile vodne kapljice. Iz tega lahko sklepamo, da je vitamin C sestavljen iz vodika, ogljika in kisika. Za prvi poskus, s katerim sva ugotavljali sestavo vitamina C, sva potrebovali plinski gorilnik, epruveto in limonin sok.

Sestava vitamina C

Pri drugem poskusu, sva želeli dokazati prisotnost vitamina C v limoninem soku. V epruvetko sva natočili cca. 2ml limoninega soka. Ker vemo, da je vitamin C kisel, ter da se kislost preverja z lakmusom, sva v epruvetko dodali še lakmus. Ker se je tekočina Obarvala rdeče, sva dokazali prisotnost vitamina C v limoninem soku.