Dobrodošli na najini spletni strani!

Sva mladi raziskovalki iz Gimnazije Vič v Ljubljani in že dve leti delava na tej nalogi. V zadnjem času se znanstveniki obračajo k bolj naravnim spojinam v iskanju zdravila za raka. Ena od teh spojin je resveratrol, ki je pritegnil tudi najino pozornost. Trenutno se že uporablja kot prehransko dopolnilo in a je dokazano tudi, da zmanjšuje možnost pojava diabetesa in koronarnih obolenj. Ima velik potencial v medicini, ker je še relativno neraziskan. Potencialna uporaba resveratrola kot tarčno zdravilo pomeni zmanjšanje negativnega vpliva zdravila na zdrave celice pri čemer bi še vedno odstranjevali rakave. Naši dosedanji rezultati so zelo obetavni, zato bova nadaljevali z najinim delom.

Povzetek najine raziskave

Naravoslovje je področje, ki nas je zanimalo že v osnovni šoli. Želja po raziskovanju, predvsem na področjih kemije in biokemije, nas je spodbudila, da začnemo s pripravo raziskovalne naloge. Rakava obolenja, še posebej pa iskanje učinkovitih zdravil zanje, predstavlja izziv tudi za nas. Z veseljem smo se vključili v delo raziskovalnega laboratorija na Inštitutu Jožefa Stefana v Ljubljani. Znanje in praktične izkušnje, ki smo jih tam pridobili, bomo nadgrajevali tako na teoretičnem kot tudi na praktičnem področju in s tem pripomogli k boljšemu poznavanju bolezni ter možnostim zdravljenja le-te.
Rak je bolezen, pri kateri se celice nenadzorovano delijo ter imajo lahko sposobnost naselitve v drugih tkivih. Iskanje učinkovitih zdravil in zdravljenje raka še vedno ostajata izziva kljub številnim raziskavam, ki so v zadnjih letih pripomogle k velikemu napredku na tem področju. V lovu za novimi zdravilnimi učinkovinami so se raziskovalci vrnili nazaj k naravi. Osredotočili so se na rastlinske metabolite, kot so kurkumin, nekateri polisaharidi, selen in resveratrol.
Resveratrol (3,5,4-trihidroksi-trans-stilben) je antioksidant, ki je v nekaterih rastlinah, najboljša vira pa sta rdeče grozdje in japonski dresnik. Ena od vlog resveratrola pri rastlinah je zaščita pred različnimi patogenimi mikroorganizmi, saj ima protibakterijsko in protiglivno delovanje. Ugotovitve nekaterih raziskav kažejo, da ima tudi vpliv na zmanjšanje možnosti pojava sladkorne bolezni in razvoj žilnih obolenj pri ljudeh. Ugotovljeno je, da vpliva na hitrost celičnega ciklusa.
Cilj raziskave je bil oceniti vpliv resveratrola na preživetje rakavih in nerakavih celic v celičnih linijah. Za model smo si izbrali tri standardizirane celične linije: HeLa, U87 in HaCaT. Izbranim celičnim linijam smo nato v gojišče dodali enake količine resveratrola. Tekom raziskave smo tako spremljali razlike v deležu celične smrti v odvisnosti od časa tretiranja, opazovali smo morfološke spremembe, ki so posledica delovanja resveratrola, in spremembe aktivnosti kaspaz, encimov, ki uravnavajo hitrost celične smrti.